Skattamálið – tað fløkjasligasta málið í Føroya søgu?

Jan Lamhauge, der var den drivende kraft i af­dækn­ingen af Skatta­málið, har i bogen SVIK, der net­op er udkommet, giv­et os et forbløffende ind­blik i det forløb, der i juni 2015 sikrede Eik Banki et fradrag på en halv milliard kroner ud­en ethvert grundlag. TAKS, der i februar 2016 tog skat­te­fra­dra­get op til fornyet be­hand­ling, underkendte eft­er­føl­gen­de sig selv og trak et år sen­ere fra­dra­get tilbage. Var første del af for­lø­bet forbløffende, var anden del skræm-mende

 

Af Jørn Astrup Hansen
Direktør i Eik Banki, oktober 2010 - april 2011

Medlem af banksen bestyrelse indtil januar 2016

 


Optakten til det, der senere blev kendt som Skattamálið, var for så vidt triviel. Eik Banki til­bage­holdt i 2012-14 væsentlige op­lysn­ing­er ov­er for TAKS og gav i flere til­fæl­de en vildledende frem­stil­ling af rekonstruktionen i 2010. TAKS, der fejlede fatalt, lod sig vild­l­ede af banken; sags­be­hand­ling­en var lem-fældig og in­kom­pe­tent. I 3 år samlede bankens selv­an­givelse for 2010-11 støv hos TAKS. Reelt be­skæf­t­igede TAKS sig for­mentlig kun med sagen nogle få dage i juni 2015, da fris­ten for at ændre bank­ens sel­v­an­giv­else for 2011 udløb.

##med2##
Medens TAKS i årene 2012-15 havde siddet på hænderne i for­hold til Eik Banki, gav Skatta­mál­ið i per­i­oden fra februar 2016 til febr­uar 2017 anledning til en hek­­tisk a­k­tivitet hos TAKS. Men hvad brug­te TAKS 12 lange mån­ed­­er til? I en sag, man havde kendt i 3½ år. Til at omgøre en be­­slut­ning, der var ta­get på et u­­fuld­­stæn­­digt grund­lag og for­ment­­lig var u­gyld­ig? Nej, TAKS brug­te tiden på en kon­struktion, der skulle tømme af­gør­elsen fra juni 2015 for ethvert reelt ind­hold. Men på en sådan måde, at det ikke fremgik, at TAKS i juni 2015 havde indrømmet Eik Banki et u­ret­mæs­sigt fradrag. TAKS førte of­fentligheden bag lyset. Me­d­ens Fíggjarmálaráðið så den an­d­en vej.

 

Rekonstruktionens anatomi
Det selskabs- og skatteretlige ind­­hold af Eik Bankis re­kon­struk­­tion i eft­eråret 2010 var helt u­kom­pli­c­e­r­et. Alligevel endte eitt púra einfalt mál ifølge ban­kens dir­ektør som tað fløkjas­lig­­asta mál­ið í Føroya søgu. Og det kun­ne vi takke Jan Lam­­­hauge for, mente direktøren. Men det var ikke Lamhauge, men Súni Schwartz Jacobsen, der havde for­vansket sagen ind­til u­­kend­­­e­li­ghed. Skattamálið var u­end­e­ligt simpelt.
Eik Banki Føroya, et helejet dat­ter­selskab af Finansiel Stab­i­l­i­tet, er­hvervede den 14. oktober 2010 med regn­skabsmæssig virkn­ing fra den 1. oktober 2010 den af Eik Banki hidtil drevne virk­somhed.

##med3##
Købesummen bestod af den gam­le banks simple forpligtelser, der var garanteret af den danske stat. For­pligtelserne, som Fin­an­si­el Sta­bilitets datterselskab ind­tråd­te i, beløb sig til 11.479 mio. kr. Der blev ikke erlagt andet og mere; købesummen var 11.479 mio. kr. Efterfølgende skulle den nye banks ledelse foretage en for­del­ing af købesummen. Det var en simpel opgave. Helt i tråd med stats­garantiens indhold blev ak­tiv­erne af den gamle bank (læs Fin­ansiel Stabilitet) over­dra­get til den nye bank til dagsværdier (til for­skel fra bog­førte værdier, så­ledes som de frem­gik af den gamle banks bog­hold­eri den 30. sep­te­m­ber 2010).
Dagsværdien af de id­ent­i­fi­cer­bare aktiver blev opgjort til 10.965 mio. kr. Ses der bort fra den eft­er­stillede kapital, var der så­ledes i den gamle bank en und­erbalance på 514 mio. kr. Aktivernes værdi dæk­kede ikke de simple for­pli­g­tel­ser. Men det gjorde den stats­gar­anti, som Eik Banki i oktober 2008 teg­nede under bankpakke 1. For gar­an­tien betalte banken en præ­mie på 82 mio. kr.; herudover bi­drog banken i øvrigt til en kollektiv selv­ri­siko med 54 mio. kr. For­sikrings­begivenheden indtraf den 30. september 2010. Skadelidte var Eik Banki, og skaden (und­er­bal­an­cen), der blev opgjort til 514 mio. kr., blev dækket af garanten, Fin­an­siel Stabilitet. Der blev af den nye bank ikke erhvervet goodwill. Det er alt sammen vel ikke så svært at forstå.
Med henblik på overtagelsen af den gamle banks virksomhed stift­ede Finansiel Stabilitet den 12. ok­t­ober 2010 Eik Banki Føroya med en akt­i­ekapital på 100 mio. kr., der blev indbetalt til kurs 2.000. Nu blev tabet under garantien på 514 mio. kr. modregnet i de ind­be­talte reserver. Finansiel Stabilitet mod­tog således aktier med en på­lyd­ende værdi på 100 mio. kr. til en regn­skabs­mæssig kurs af 1.486. Den nye bank blev etableret med samlede aktiver på 12.965 mio. kr. og en eg­enkapital på 1.486 mio. kr.

##med4##
Det er ubegribeligt, hvad der fik den nye bank til i juni 2012 at bringe underbalancen i den gamle bank til fradrag i sin skattepligtige ind­komst for 2010-11. Og det er u­be­gribeligt, at det skulle tage TAKS 3 år at underkende et fra­drag, der så åbenbart var uden et­hvert grundlag. Det må fore­kom­me, at de færøske myndigheder (Fíggj­ar­má­l­aráðið og TAKS) ikke havde for­stået indholdet af den u­begrænsede statsgaranti, der var ind­e­holdt i lov om finansiel stabi­l­i­tet, som lagtinget vedtog i oktober 2008.

Goodwill – en konstruktion
Men endnu mere ubegribeligt var det, at TAKS i juni 2015 ind­røm­mede banken ret til at afskrive un-derbalancen i den gamle bank som goo­d­will – en underbalance, som Fin­ansiel Stabilitet havde dækket und­er statsgarantien. Der var ikke inde­holdt goodwill i købesummen for den gamle bank. Hvordan skul­le den fortsættende bank da kunne afskrive på goodwill? Man kan da ikke afskrive på noget, man ikke har.
Vi kunne have været den ganske affære foruden, om bank­ens bestyrelse og TAKS blot havde taget den sunde fornuft fangen og ikke havde ladet sig forføre af bank­dir­ektørens vidtløftige for­klar­ing­er. Om man bare havde e­rin­dret sig moralen i Kejserens nye klæder: Sig fra, når der er noget, du ikke forstår. Eller spørg i det mindste. Nogen må da have und­ret sig over, at en å­bn­ings­bal­ance med aktiver til en dagsværdi af 12.965 mio. kr. og en egenkapital på 1.486 mio. kr. lå til grund for det eks­terne, revide-rede regnskab for 2010-11, medens en åbningsbalance med aktiver til en bogført værdi af 13.509 mio. kr. og en egenkapital på 2.024 mio. kr. blev lagt til grund for op­gør­elsen af den skattepligtige ind­komst i samme periode.
Nogen, heriblandt bestyrelsens for­mand, lod sig utvivlsomt dup­ere af revisionsselskabet Deloittes agg­r­e­s­sive men (bevidst?) mis­for­stå­ede skatterådgivning. Det var der ing­en grund til. Det forholder sig med skatte­rådgivere som med juke­bokse: du putter en mønt i boks­en, trykker på en knap, og boks­en spiller netop den melodi, du har bestilt. Det undrer ingen sig over. Men hvorfor skulle det være and­erledes med skatte­råd­giv­ere?
Når Skattamálið påkaldte sig så stor op­mærksomhed, er det på grund af beløbets størrelse og den fræk­hed, banken (og TF Holding) ud­viste i sagen. Uden nærmere for­kla­r­ing havde banken i sin selvangivelse for 2010-11 bragt et tab på 477 mio. kr. til fradrag i sin skat­tepligtige indkomst. Tabet, der ikke kunne genfindes i bankens rev­­iderede regnskab, der var ved­lagt selvangivelsen, måtte have for­e­kommet TAKS at være kom­met ud af det blå. Alligevel skulle der gå 3 år, før TAKS havde be­mærkn­inger til forholdet.
Men det, der gør Skattamálið be­tændt, er det efterfølgende cov­er-up, som TAKS medvirkede til. I febru­ar 2016 oplyste TAKS, at man havde taget sagen op til fornyet be­handl­ing, efter at der, som TAKS udtrykte det, var fremkommet nye op­lysn­inger i sagen. Senere ændr­ede TAKS forklaring. Nu hed det sig, at nok havde TAKS i juni 2015 ind­rømmet banken ret til at af­skrive underbalancen i den gamle bank som goodwill, men endnu udestod en vurdering af vær­dien af denne goodwill. Det var det rene nonsens. TAKS ville vur­dere værdien af noget, som ikke var.
TAKS forsøgte på ynkelig vis at dæk­ke over fadæsen. Efter lange ov­er­vejelser afgjorde TAKS i feb­r­u­ar 2017, at der rigtignok forelå good­will, men at man havde vur­de­ret værdien af denne goodwill til nul kroner! Sagen endte som en farce. TAKS havde fejlet. Igen. Thi den, der begår en fejl og undlader at ret­te den, har begået to fejl. TAKS havde gjort sig til aktiv del­tag­er i coveruppet. Súni udlagde da også afgørelsen som en sejr for bank­en: Nul er ikke ingenting, nul er ikke 0; nul er noget. Er De for­vir­ret, så velkommen i klubben.  

TAKS på gale veje
TAKS’ forbavsende afgørelse i juni 2015 bygger alene på en udtalelse afgivet af det danske skattemini-sterium, hvorefter undirbalancan við einum skattskyldugum handli av ognum og skyldum frá einum pen­ingastovni í somu støðu sum gamli Eik Banki var í, er gjald fyri kund­a­skaran hjá tí neyðlíðandi bank­a­num, og tí kan metast sum gjald fyri goodwill knýtt at teim­um yvirteknu engagementunum.
Udtalelsen, som TAKS gengav i ano­n­ymi­seret form, blev afgivet i dec­ember 2010 i forbindelse med Fin­ansiel Stabilitets salg af (dele af) Eik Bank Danmark til Spa­r­e­kassen Lolland. Men salget af Eik Bank Danmark var uden enhver rel­e­vans for en vurdering af den skat­te­mæssige behandling af re­kon­struk­tionen af Eik Banki i eft­er­året 2010. Salget af Eik Bank Dan­mark var ikke omfattet af lov om fin­ansiel sta-bilitet; banken var i dec­ember 2010 end ikke nød­lidende. Finansiel Stabilitet og Spare­kas­sen Lolland var u­af­hæng­ige parter; det var Eik Banki og Fin­an­siel Stabilitet ikke.
På et misforstået grundlag traf TAKS afgørelse om et fradrag på en halv milliard kroner. En sang fra de varme lande var nok til at bringe TAKS på afveje. Men hvor­dan kunne TAKS dog i den grad gå galt i by-en? Er det virkelig muligt, at TAKS ikke vidste bedre? Og hvordan kunne Eik Banki på Fær­øerne i øvrigt være i god tro? Her vidste man da nok, hvad der videre var hændt datterbanken i Dan­mark.

##med5##
Da der i februar 2016 blev fløjtet ud til omkamp – forlænget spil­le­tid ifølge TAKS – bad TAKS det danske skattevæsen, SKAT, om at med­virke som linjevogter. Men SKAT fór vild i den færøske tåge, som det så ofte sker, når danske mynd­ig­heder – og tidligere nati­onal­bank­dir­ektører – vover sig til Tórs­havn.

Bárður Larsen – ikke for børn
Fíggjarmálaráðið er ressort­mynd­ig­hed for TAKS. Da Fíggj­ar­mál­a­ráð­ið i foråret 2017 gjorde status ov­er TAKS’ rolle i Skattamálið, fandt landsstýriskvinnan og skat­te­dir­ektøren, at det nok ville være en god ide at kigge lidt nærmere på TAKS’ forretningsgange. La­g­man­den mente, at der var behov for andet og mere end en ov­er­flad­e­be­handling, og landsstyret be­slut­tede i marts 2017 at bede cand.jur. Bárður Larsen, ekspert i for­valtn­ing­sret, om at undersøge TAKS’ sagsbehandling i den så­kaldte Eik-sag.
Den 30. juni 2017 forelå Bárður Lar­s­ens redegørelse. Det er en meg­et velskrevet og autoritativ re­degørelse. Og befriende kort. Et par uger senere offentliggjorde Fíggj­ar­mál­a­ráðið de væsentligste konklusioner i redegørelsen. Det var en fejl, en undladelsessynd, at Fíggj­ar­málaráðið ikke offent­lig­gjorde redegørelsen i dens helhed. Den mangl­ende offentliggørelse skyld­tes, som jeg husker det, et hen­syn til Eik Banki. Men det var et mis­forstået hensyn. Rede­gør­el­sen handlede slet ikke om banken – men om TAKS’ sagsbehandling. Om hvor­dan vores allesammens TAKS ge­bærder sig, når der er andet, og mere, end pebernødder på spil. Fíggjarmálaráðið havde ydet sit beskedne bidrag til co­v­er­up­pet.

Kampen om sjælene
Nu var der frit slag for TAKS’ dir­ek­tør, Eyðun Mørkøre, samt et kob­bel af hel- og halvprofessionelle men­ingsmagere, som viderebragte myt­er og fantasifulde historier, der skul­le tjene til at hvidvaske Eik Banki og TF Holding. Kampen om skat­tefradraget på en halv milliard kron­er var tabt for banken – og TF. Nu gjaldt det kampen om den offent­lige mening – om den fær­øske folkesjæl; nu skulle kritiske røst­er bringes til tavshed.
Det var en broget skare, Eik Banki og TF Holding mobiliserede i mis­sionens tjeneste. Cheerleader var TF Holdings juridiske pitbull terr­ier, Jógvan Páll Lassen, kon­cern­ens mangeårige husadvokat, der betjener sig af en jargon, som man find­er den i HB’s om­klædn­ing­s­rum snarere end i auditorierne ved de juridiske fakulteter. Det var i ad­vo­katens argumentation ikke mul­igt at finde blot løsrevne brud­stykker, der kunne antages at hid­røre fra Lassens flittige studier af Kar­novs Lovsamling.
En af Færøernes mest erfarne er­hvervs­journalister, Sveinur Trónd­ar­son, bed hovedet af al skam og gik åbenlyst i Eik Bankis sold. Mod en passende betaling på­tog Sveinur sig over for bankens med­ar­bejdere og den undrende of­fent­lig­hed at tyde Súnis for­und­er­lige virkelighedsopfattelse som inde­h­oldt i en pressemeddelelse af 15. april 2016:
Eik Banki var “føddur” við tveim­um milliardum í eginpeningi, men tá felagið fór til gongu misti tað 500 milliónir krónur. … Talan er um 500 milliónir krónur, sum bank­in var meira verdur á yv­ir­tøk­u­deg­num, men sum nú vóru horvn­ar.  Nevnd og stjórn vóru sann­førd um, at hesar 500 mill­i­ón­ir­nar ikki bara kundu hvørva úr rokn­skap­i­num frá degi til dags, og tí var spurn­ingurin, hvussu upp­hæd­d­in skuldi handfarast í rok­nskapinum og í fyrstu sjálv­upp­gáv­uni. .… Har er íkomin ein und­ir­jávn­vág, sum er “okkurt” fyri bank­an.
##med6##
Formuleringerne er famlende og u­behjælpsomme – helt uden den string­ens, som er karakteristik for Schwartz Jacobsen, der er stats­aut­o­r­i­seret revisor. Formu­ler­ing­erne er i øvrigt typisk for den u­sikre sprogbrug, banken an­vendte over for TAKS. Det ses, at Súni her tog bestyrelsen til ind­tægt for, at ban-ken i sin første selv­an­giv­else bragte und­er­bal­an­cen i den gamle bank til fradrag. Det var der ikke be-læg for. I juni 2012 bragte direktøren 477 mio. kr. til fra­drag i bankens selvangivelse. Be­styr­elsen blev orienteret om fra­dra­get så sent som i marts 2013. Ikke af direktøren – men af revi­si­o­n­en.

KvF bringes til tavshed
Símun Absalonsen, der und­er­skriv­er sig som statsautoriseret rev­i­sor, kastede sig med et længere ind­læg i Sosialurin den 4. oktober 2017 ud i debatten om Eik Bankis skat­te­fradrag med en ildhu, der var en bedre sag værdig. Símun ­be­dyrede, at hans interesse i Skatta­málið var rent faglig. Det frem­gik ikke af indlægget, der havde karakter af et voldsomt an­greb på KvF. Indlægget lå lige til højr­e­benet hos KvF’s nytiltrådte dir­ek­tør, Johnny í Grótinum. Sím­un, der gik i rette med Eik Banki for ikke at have anket TAKS’ af­gør­else af 3. februar 2017, havde i øv­rigt en række forbavsende syns­punk­ter. Forbavsen-de, når Sím­uns baggrund tages i be­tragtn­ing. Stemmen var Símuns, men …
Allerede i marts 2017 havde Sjúrð­ur Skaale indledt det, der sen­ere fik karakter af et egentligt storm­løb mod KvF. Sjúrður, der som tidl­igere politisk spindoktor giv­et­vis var bevidst som sine virk­e­midler, kommenterede den 25. marts 2017 offentligt KvF’s ud­sen­d­else, Skattamálið II, der løb over skærm­en fem dage forinden. Sjúrð­ur Skaale gjorde gældende, at ud­sen­d­elsen var klippet på en såd­an måde, at seerne kunne få det ind­tryk, at Eyðun Mørkøre, dir­ek­tør­en for TAKS, havde reddet Súni Schwartz Ja-cobsen fra en rets­sag: Men tað var óreiðiligt. Tað var man­i­pul­atión. Og tað skaðar kring­varp­sins trúvirði. Tað má leiðsl­an á stovninum hava eina – al­menna! – meining um. Mente alt­så Sjúrður Skaale, som fik med­løb af flere lagtingsmedlemmer, der gerne så sig fritaget for at blive kig­get i kortene af et foretagsomt KvF.
Der var spillet op til dans, døde­dans, da Johnny í Grótinum, den tid­ligere direktør for Lands-sjúkr­a­húsið, den 1. september 2017 til­tråd­te stillingen som direktør for KvF. Johnny havde allerede som syge­hus­direktør vist Skattamálið, og navn­lig KvF’s dækning af sagen, en på­faldende, en næsten manisk, int­er­es­se. Johnny mente vist, at han kunne bidrage til KvF’s dækn­ing af sagen med en særlig viden. Selv­tilliden manglede ikke noget.
Johnny havde tidligere været an­sat i BankNordik, hvor han havde haft et tæt samarbejde med Súni Schwartz Jacobsen, der var dir­ek­tør i banken indtil foråret 2011. Sammen med Súni havde Jo­hnny således i sommeren 2009 del­taget aktivt i BankNordiks be­stræb­el­ser på at overtage dele af Fi­onia Bank fra Finansiel Stab­i­lit­et. Johnny havde haft adgang til al­le oplysninger om Fionia Bank. På denne baggrund mente Jo­hnny, for så vidt naturligt nok, at have en særlig indsigt i den skat­te­mæs­sige behandling af re­kon­struk­t­i­oner under lov om finansiel stabi­lit­et. Det var således Johnnys op­fattelse, at når der ved salget af Fi­onia Bank fulgte et skatte­mæs­sigt underskud med, måtte det sam­me være til-fældet for Eik Banki.
Men Johnny havde overset den ikke u­væsentlige detalje, at med­ens Eik Banki gik fallit i september 2010, så var det samme ikke til­fæl­det for Fionia Bank, da Finansiel Sta­b­i­litet i marts 2009 overtog kon­trol­len med banken. Johnny var blevet bragt ud af sin vild­far­else allerede i december 2016. All­ig­e­vel fastholdt han det synspunkt, at havde Fionia Bank ret til fra­drag, så måtte Eik Bank også have ret til et fradrag. Det gjorde ikke nog­et indtryk på Johnny, at han – længe efter at Skattamálið var end­e­ligt af-sluttet – stod helt alene med synspunktet ”hvis Fionia, så også Eik”. Selv Súni, der ellers ikke var kræsen med argumenterne, spil­lede aldrig Fionia-kortet over for TAKS. Efter af Johnny i ok­to­ber 2017 en-deligt måtte opgive sit en­som­me forsvar for Eik Bankis fra­drag for et tab, som ikke var, kon­cen­trerede han sig om at holde sin gode ven Regin Hammer, der var dir­ektør i TF Holding indtil juni 2016 og en central person i TF’s køb af Eik Banki i 2011, uden for pressens søgelys.
Straks efter sin tiltræden i KvF tog Johnny fat på et opgør med Ny­heds­afdelingen i almindelighed og afdelingens dækning af Skattamálið i særdeleshed. Efter mindre end tre måneder i stil­ling­en indledte Johnny den proces, der endte med at koste Liljan Wei­h­e stillingen som nyhedschef. John­ny, der fik en kort men storm­fuld karriere i færøsk presse, havde fået en sangfugl til at for­stum­me. Heller ikke Jan Lam­hau­ge, der var den bærende kraft i KvF’s dækning af Skattamálið, har læng­ere sin daglige gang på KvF.
 
Øssur og den klassiske journalistik
Johnny bad i oktober 2017 Øssur Wint­­her­eig, mangeårig med­ar­bej­der ved KvF og færøsk presses ne-stor, om at forestå en eft­er­vur­der­ing af KvF’s dækning af Skatt­a­mál­ið. Øssurs væsentligste for­ud­sætning var, at han ikke anede, hvad der var op og ned i Skat­ta­málið – en kvalifikation, han ikke blev træt af at fremhæve. Øss­ur mente, at der i KvF var be­hov for et opgør med den ”ak­ti­vi­s­t­iske” journalistik. Men er det ikke det, man i andre samfund kalder krit­isk eller undersøgende journ­a­li­stik? Og kan Færøerne virkelig være en sådan journalistik for­ud­en?
Øssur ønsker sig tilbage til den ”klas­siske” journalistik, hvorefter alle men­inger er lige gode, og alle får sam­me muligheder for at kom­me til orde. Det lyder lidt af mik­r­o­fon­hol­deri. Øssur Winthereig var i 1980’er­ne og 90’erne kendt som en pi­o­ner, en kritisk journalist. Måske det og­så gælder her, at da Fanden blev gam­mel, gik han i kloster. Øss­ur kan vel ikke mene, at Schwartz Jac­obsen og Mørkøre beg­ge skulle have X minuttet til at pro­ce­dere deres synspunkter, hvor­efter folkedomstolen skulle træf­fe afgørelse i sagen. KvF havde få­et fært­en af, at TAKS uden et­hvert grund­lag havde indrømmet Eik Banki et skattefradrag på en halv mil­l­iard kroner. Uden en ”ak­ti­vis­tisk” journalistik var fradraget næp­pe blevet trukket tilbage.
Pressen gør ikke nogen forskel – den bliv­er til tyggegummi for øjn­ene – om den blot forfalder til bar­ber­stu­esnak. John William Jo­en­sen, der opfattede Skattamálið som endnu en fodboldkamp mel­lem HB og KÍ, skrev den 19. februar 2016 følgende leder i Norðlýsið.

Eg haldi við Schwartz
Dagur og Vika gjárkvøldi brúkti 30 min uppá eitt mál, sum einans ser­frøð­ing­ar skilja – og staðfest varð at tey sum skilja málið eru ósamd. Í stu­dio hevði Dagur og Vika ó­maka sær at fáa lands­stýr­is­kvinn­an í fíggjarmálum, sum sera peda­gog­iskt greiddi frá at hetta er eitt mál sum politiska skipanin ikki eig­ur ella má blanda seg uppí.
Eftir at hava sitið og eftirhugt Dag og Viku á netinum eri eg kom­in til ta niðurstøðu, at vit sum hyggj­ar­ar eru noyddir at taka støðu til, um vit halda við Astrup ella Schwartz. Landsstýriskvinnan segði at hon helt við Schwartz – og tað haldi eg eisini at eg fari at ge-ra. Føroysku bankarnir – inn­set­ar­ar – hava eisini rindað til Fíggj­ar­ligt Støðufesti – so lat Eik fáa á­góð­an av hasum. :-)

Skattamálið – større end Færøerne
Skattamálið var for stor en ud­for­dring for Færøerne. De mynd­ig­he­der og institutioner, der skulle have håndteret sagen, im­plo­der­ede under det ydre tryk. Øerne kun­ne ikke rumme så meget u­en­ig­hed. Det opleves nu engang som mere trygt, når vi alle er enige. Også selv om det, vi er enige om, er for­kert. At tale Roma midt imod kan have grumme konsekvenser; det er mere sikkert at trykke sig i en større flok. Men man drister sig til at spørge med Niels Hausgaard, om de flest’ er de bedst’ eller bare de flest’.
En skikkelig bestyrelse i Eik Banki lod sig køre over af en magt­fuld­kom­men direktør og et føl­g­ag­tigt formandskab, der forsømte mod­spil­let til en dumstædig dir­ek­tør. Formanden var i sam­men­hæn­gen uden de tilstrækkelige kval­i­fik­a­ti­oner; det samme var en svag næst­for­mand, der i øvrigt var af den be­synderlige opfattelse, at und­er­balancen i Eik Banki var et an­lig­gende for TF Holding snarere end ba­n­ken. I marts 2011 ind­hent­ede TF Holding en autoritativ red­e­gø­r­else for den skattemæssige be­han­d­ling af Eik Bankis re­kon­struk­t­­ion; der skulle gå 5 år, før TF Holdi­ng fandt det for godt at orientere bankens bestyrelse om red­e­gør­elsen, der konkluderede, at Eik Banki ikke kan foretage fra­drag for underbalancen i den fal­ler­ede bank.
TAKS var i svær grad ov­er­match­et med Eik/TF, siden også De­lo­i­tte, som modparter, og Fíggj­ar­mál­a­r­áð­ið var lammet af ber­ør­ings­angst. Om ikke en håndfuld u­for­fær­dede journalister havde holdt fokus på sagen, havde Eik Banki for­ment­lig kunnet beholde et fra­drag, der ikke var af denne ver­den.
Men det kostede dyrt. Det var be­gynd­el­sen til enden for den krit­iske ny­hedsformidling, da først Sjúrður Skaale og siden Símun Absa­lonsen blæste i basunerne. I sep­tem­ber 2017 tiltrådte Johnny í Grót­i­num som hitman ved KvF. Det tynd­ede hurtigt ud i den lille flok af journ­al­ister, der havde dre­vet KvF’s dækning af Skattamálið. Som strik­kekonerne ved skafottet ful­gte Øssur Winthereig sammen med en trofast skare af proselytter på sik­ker afstand udrensningen af dis­si­denter.