Den danske regering står om få uger med en svær sag, hvor den skal vælge side mellem EU, som vi er en del af, og Færøerne, som er del af kongeriget Danmark, men står udenfor EU. Sagen drejer sig om, at Færøerne sidste år gav sig selv en kvote til fiskeri af makrel i eget farvand, uden at man, som sædvanlig, havde indgået en aftale med naboerne i Norge og EU. Den færøske sologang har medført, at der er blevet fisket mere makrel end det biologisk forsvarlige. I år gik Færøerne alligevel længere, og gav sig selv en endnu større kvote. Det har ført til kritik fra Norge og EU, som beskylder Færøerne for at true hele makrelbestanden i Nordsøen.
Sagen kulminerede på et EU-ministermøde i juni, hvor man besluttede at lave forslag til handelssanktioner mod Færøerne. Danmark, som til januar overtager formandskabet for EU, skal altså stå for at sanktionere en del af rigsfællesskabet. Fiskeriminister Henrik Høegh læner sig allerede op ad et ja til sanktionerne. Det er forståeligt set ud fra et bæredygtighedssynspunkt. Men inden Høegh blindt følger EU’s anbefalinger, bør han sætte sig ind i den færøske version af sagen.
Deroppe er det nemlig sådan, at Nordatlantens makrelbestand er vokset og har søgt mod koldere vande, så den nu befinder sig ved Færøerne en stor del af året. Der er tale om helt enorme mængder, og det påvirker hele økosystemet ved Færøerne, da makrellen fortærer den føde, andre fiskearter ellers lever af. Trods dette har Norge og EU fastholdt, at Færøerne må fiske blot 4- 5% af den samlede makrelkvote. Dette har hele det politiske spektrum på Færøerne fundet så himmelråbende uretfærdigt, at man er gået solo og har tildelt sig selv op mod 20% at den samlede kvote.
Situationen er uholdbar. Men før regeringen sanktionerer Færøerne, har den pligt til at overveje, om det er Færøerne, der er slynglen i sagen, eller om det snarere er Norges og EU’s grådighed, der har fremprovokeret den færøske reaktion. Det tyder på det sidste.
Annika Smith,
færøsk-dansk folketingskandidat for SF i København, medlem af SF’s Landsledelse