Fyrsta kongsvitjan í Føroyum í 56 ár

Aksel V. Johannesen er fyrsti løgmaður síðani Kristian Djurhuus at taka ímóti kongi

Seinast ein danskur kongur vitjaði í Føroyum var í juli í 1969, tá Fríðrikur kongur, abbi núverandi Fríðrik kong, og Ingrid drotning vitjaðu. Tá var Kristian Djurhuus úr Sambandsflokkin løgmaður í Føroyum.

 

Tá legði kongur millum annað grundarsteinin til Vesturkirkjuna í Havn, sum stóð liðug í 1975.

Sum siður er varð vitjað í Løgtinginum, har kongur segði nøkur orð á tingsins røðarapalli. Tey vitjaðu millum annað á Ellisheiminum. 

Dimmalætting skrivar, at har heilsu tey upp á elsta fólk í býnum, 98 ára gamla Harald Eirikstoft.

Dimmalætting skrivar soleðis um vitjanina – á donskum:

 

»Paa det fire dage lange besøg, Deres Majestæter kong Frederik og dronning Ingrid har aflagt paa Færøerne, har de oplevet en masse, som forhaabentlig har givet dem et indtryk af Færøernes erhvervsliv indenfor saavel fiskeri som industri.

 

I lørdags var dronningen en lille visit inde i Heimavirki, hvor hon fik et hvidt sjal (bundnaturriklæ). Til børnene købte dronningen færøske trøjer og vanter, foruden et lysegraat lammeskindstæppe.

 

Da Dronning var paa vej ud i bilen efter besøget, traadte en lille pige sammen med sin mor, begge klædt i færøsk nationaldragt, frem, og overrakte Hendes Majestæt en dukke, ligeledes klædt i færøsk nationaldragt. 

 

Senere besøgte Hendes Majestæt dronningen Børnehjemmet og det nybyggede hospital.

 

Imellemtiden havde kongen set paa Marinestationen og Flyverdetachementet i Mjørkadal.

 

Borgmesteren i Thorshavn fik i lørdags, efter »Dannebrog«s afrejse, et telegram fra kongeparret:

 

Hjertelig tak for al gæstfrihed og venlighed imod os under vort besøg i Thorshavn

 

Ingrid, Frederik R.

 

Kongeparret med til en stabelafløbning paa Skála skipasmiðja

 

Om eftirmiddagen sejlede »Dannebrog« med de kongelig gæster til Skála, hvor de saa paa fisketørrehuset og siden var med til stabelafløbningen af »Norðaldan«.

 

Lidt senere kørte Deres Majestæter op til Gøta, hvor de besøgte Færøernes ældste kirke, bygget i 1833. I en kort redegørelse over bygdens og kirkens historie, fortalte bygdens forstanderskabsformand om de antikke ting, kirken har i dag, bl. a. en kirkebog fra 1865.

 

##med7##

##med13##

Ved seks-tiden ankom kong Frederik og dronning Ingrid til Fuglefjord, hvor de efter en reception saa paa kaproningens sidste afsnit, timandsfarerne roede om kap, i anledning af Varmekilde stævnet, der tilfældigvis faldt paa samme dag som kongebesøget. Desværre var det ikke muligt at se kaproningen særlig tydelig fra »Dannebrog«, men i kikkerter har man uden tvivl kunnet se, hvad der foregik ude paa fjorden. Om ikke andet, kunne man klart og tydeligt høre paa bygdens indbyggere og dens mange gæster, hvad der foregik, højdepunktet i ethvert stævne paa øerne.

 

Lige før kaproning og »Dannebrog«s afgang var kongeparret inde og saa paa sildemelsfabrikken.

 

»Dannebrog« laa udenfor Fuglefjord natten over.

 

##med8##

##med9##

Kørte gennem tunnellerne til Norðdepli

 

Om søndagen ankom »Dannebrog« med kongeparret ombord til Klaksvig, hvor der ikke var fremmød særlig mange mennesker i sammenligning med de andre besøgte steder.

 

Ved 11 tiden var Deres Majestæter til gudstjeneste i Christiankirken, hvor der derimod var pakket med folk. Efter gudstjenesten forlod kongeparret kirken og gik ombord i »Dannebrog«, hvor Deres Majestæter var værter ved en frokostreception for en indbudt kreds.

 

##med2##

Et par timer senere kørte kongeparret gennem tunnellerne til Norðdepli. Efter at være kommet gennem den første tunnel, der er mellem 1600 og 1700 m lang gjorde Deres Majestæter holdt oppe i fjeldet, hvorfra man kan se til árnafjørð. De fleste av bygdens beboere var mødt op for at faa et glimt af kongeparret. Nogle piger havde plukket flere buketter engkabbelejer til at give dronning Ingrid, hvis hun stod ud af bilen. Begejstringen var stor, da kongeparret stod ud af bilerne og hilste paa de fremmødte. Helt sikkert er det, at desse engkabbelejer har glædet Hendes Majestæt dronnigen lige saa megget, som om det var de skønneste roser.

 

##med10##

##med11##

Der næst kørte kortegen gennem tunnel nummer to, der er 2200  lang og til Norðdepli, hvor der var rejst en æresprot for kongeparret. Efter et kort stop her kørte Deres Majestæter tilbage til Klaksvig. Men paa vejen besøgtes den gamle kongsbondegaard i Depli, hvor kongsbonde Guttorm Trondesen med frue tog imod. Paa bilen, som kongen kørte med, var der blevet lagt engkabbelejer, hvilket maa have gjort indtryk paa kongeparret.

 

I kongsbondegaarden gav Robert Joensen en kort forklaring om omstændighederne og problemerne, man i gamle dage havde paa en bondegaard.

 

##med3##

Før Deres Majestæter forlod gaarden, skrev de i gæstebogen og fik foræret en gave, en »neytakonu«.

 

Efter tilbageturen til Klaksvig besøgte kongen og dronningen pf. J. F. Kjølbros nye fiskefiletfabrik, hvor Deres Majestæter bl. a. saa en havtaske, der var 1 m lang og vejede ca 10 kg. foruden en graasej af samme længde.

 

Ved halv seks tiden forlod »Dannebrog« Klaksvig med kongen og dronningen ombord.

 

Natten tilbragte Dannebrog uden for Vestmanna.

 

##med4##

Fik et smukt maleri foræret af samtlige Vaagø kommuner

 

Tidlig næste morgen, kongebesøgets sidste dag ankom Dannebrog til Sørvaag lidt før  kl 9. En æresprot var rejst i dagens anledning, og engkabbelejer var strøet paa ruten fra skibet og op til æresporten. Efter at have hilst paa forstanderskabet for Sørvágs-, Bíggjar-, Miðvágs- og Sandavágs komuner, kørte kongeparret op til flyvepladsen, hvor flyvleder Neuprt fortalte o m flyvevilkaarene paa Færøerne.

 

##med12##

Dernæst kørte kongen og dronningen med følge til Miðvágs, hvor hendes Majestæt dronningen skulle lægge grundstenen til et nytt alderdoms- og plejehjem. Midt i bygden havde man rest en æresport, hvorfra kongeparret gik til Garðarmørk. En trappe førte op til den meget fikst lavede tribune. Efter at dronningn havde lagt grundstenen, kørte den kongelige kortege videre til Giljanes, hvor man i skolens aula bød paa en forfriskning.

 

Som et minde om besøget paa Vaagø fik kongeparret et maleri af Lasse Sørensen. . Maleriet forestillede Tindhólm, Drangarnar, Dragasund med et kig ind over Sørvaag. Fjeldene er beklædt med et tyndt snetæppe. Paa maleriet staar: Kongebesøget 1969. Kommunerne paa Vaagø.

 

Efter at have forlad Miðvág kom gæsterne til Sandavág, hvor man gjorde et lille stop for at se paa mindesmærket for V. U. Hammershaimb og samtidig hilste paa tre af bygdens ældste indbyggere, der var mødt op.

 

Lidt før middagstid kom Deres Majestæter tilbage til »Dannebrog«, som siden fortsatte til Tveraa.

 

##med5##

Kongeparret endte Færøbesøget paa Suderø

 

Ved femtiden ankom kongeskibet til Tveraa, hvor kongen og dronningen næsten med det samme kørte til Famjin. Her blev kirken besøgt.

 

Ved tilbagekomsten til Tveraa var forstanderskabet vært ved en souper i realskoen, hvorefter sumbingar dansede færøsk dansk i Klubben.

 

Ud paa aftenen begav »Dannebrog« sig paa hjemrejsen efter et vellykket besøg paa Færøerne.

 

##med6##

 

##med15##

 

##med14##