Nyrup seldi skinnið áðrenn bjørnin varð skotin

Vit kundu hildið, at valið av einum javnaðarmanni í Føroyum hevði ført danska og føroyska Javnaðarflokkin tættari saman, men so tykist ikki at vera, skrivar Marita Dalsgaard í hesi grein, sum eisini er send til danska blaðið Aktuelt

Af Marita Dalsgaard


Den færøske socialdemokrat, Jóannes Eidisgaard, nyvalgt i det danske Folketing, blev af samtlige landets aviser udskældt og påhæftet alskens mere eller mindre pæne betegnelser, fordi han undlod at stemme om Folketingets formand. Aktuelts leder gik så langt, som at stille spørgsmålstegn ved, om han nu også er socialdemokrat.

Umiddelbart var det en forståelig reaktion. Det er jo uforståeligt for alle almindelige danskere, at en færøsk socialdemokrat er med til at få valgt en borgerlig formand for Folketinget. Men tænker man sig en lille smule om, er det måske ikke så svært at forstå. Det er jo ikke mere end nogle få uger siden, at Jóannes Eidesgaard blev valgt på Færøerne, netop fordi han lagde afstand til Nyrup. Han lovede vælgerne, at han ikke ville gå ind i den socialdemokratiske folketingsgruppe eller være en særlig støtte for Nyrup.

Det er derfor han blev valgt. Hvis han ikke havde lagt afstand til Nyrup og lovet ikke at blive en støtte for en eventuel Nyrup-regering, så havde de færøske socialdemokrater ikke valgt Jóannes Eidesgaard eller nogen anden socialdemokratisk kandidat og så havde vi heller ikke haft nogen socialdemokratisk-ledet regering i Danmark! Så enkelt er det. Men denne kendsgerning så alle landets aviser fuldstændig bort fra.

Som socialdemokrat havde jeg nok forventet en lille smule indsigt i dette forhold af den frie socialdemokratiske avis Aktuelt. Aktuelts fornemste opgave må være at belyse en sag fra mindst to sider. Det var ikke det, der karakteriserede avisen i fredags. Nej Eidesgaard blev, uden at tage hensyn til de bagvedliggende forhold, som danske socialdemokratiske læsere vel har krav på at få indsigt i - i en socialdemokratisk avis, hængt ud som utroværdigheden selv.

Det er jo en kendsgerning, at det færøske socialdemokrati blev halveret på grund af stramme besparelseskrav fra en dansk socialdemokratisk regering. Det var også en socialdemokratisk regering, som kom til at afslutte banksagen. Den store bankrapport viste jo, at der var forholdt oplysninger for den færøske socialdemokratiske regering.

Disse forhold kan man som sådan mene om, hvad man vil. Men at den færøske befolkning mistede tilliden til det færøske socialdemokrati og straffede det ved at halvere partiet ved det sidste valg, det er et faktum. Det er også et faktum, at Jóannes Eidesgaard blev valgt til det danske Folketing, fordi han lovede det færøske folk, ikke at indgå i Nyrup-gruppen i Folketinget. Det var derfor måske ikke så smart at forsøge at presse Jóannes Eidesgaard til at stemme på Birthe Weiss i torsdags. Især ikke midt i den færøske valgkamp til Lagtinget.

Jeg har selv som færing og socialdemokrat bosiddende i Danmark svært ved at forstå, at man ikke vil stemme om Folketingets formand, når man selv er en del af samme ting. Færinger med nordens ældste ting ? Lagtinget ? burde have fået det ind med modermælken, at alle tingets medlemmer selvsagt er med til at stemme om tingets formand. Jeg vil mene, at netop denne post må være det mest naturlige at forholde sig til som et medlem af Folketinget ? uanset partifarve eller anden baggrund.

Det er også god socialdemokratisk skik ? hidtil også på Færøerne ? at selvfølgelig blander man sig der, hvor man er og selvfølgelig bruger man sin stemme, hvis det er muligt. Det er også børnelærdom for socialdemokrater rundt omkring i verden, at det ikke at stemme også er en aktiv handling. Det viste resultatet af afstemningen i torsdags også.

Men tilbage til den færøske virkelighed - så er den således, at færøske socialdemokrater er dybt sårede og skuffede over behandlingen fra det danske socialdemokrati. Og de følelser er især hægtet op på Nyrup og hans regering. Derfor fik vi den uheldige afstemning i torsdags.

Hvem der har lovet hvad i forhold til formandsvalget, er nok lige så svært at gennemskue, som hvem der har sagt hvad i banksagen. Tilliden og fortroligheden mellem det danske og det færøske socialdemokrati er væk. Det er en kendsgerning og det burde ikke mindst Nyrup og Lykketoft være klar over. De ved nemlig bedst, hvorfor tilliden og fortroligheden er væk. Det var derfor lidt af en halsløs gerning, at binde valget op om formandsskabet på en den ene færøske socialdemokratiske stemme i Folketinget.

Skindet blev solgt inden bjørnen var skudt og det blev ikke nogen god udgang for nogen af parterne. Hverken det danske eller det færøske socialdemokrati. Man kunne have håbet, at valget af Jóannes Eidesgaard til det danske Folketing havde ført partierne lidt tættere på hinanden. Men det er svært at se lige nu.